Kulturarvsbloggen

Varv och hamnar, k-märkta fartyg och fritidsbåtar, fyrar och sjömärken.

Galärvarvet öppnar igen!

Nu rustas Galärvarvet inför säsongsstarten. I Båthall 2 sopas golven och alla båtar putsas.  Här får sig roddslupen Galten en försiktig avdamning .

Galten dammsugs
Foto: Pernilla Flyg, SMM


Kung  Gustav den III beställde sluparna av den berömde skeppskonstruktören Fredrik Henrik af Chapman efter att ha blivit inspirerad av gondolerna i Venedig. En slup kan beskrivas som en stor roddbåt, och en kungaslup brukar vara rikt dekorerad och förgylld. Den mest kända kungaslupen i Båthallen är Vasaorden. Den används vid statsbesök och vid andra högtidliga tillfällen, senast vid kronprinsessan Victorias bröllop.

Båthallen byggdes på 1940-talet för att fungera som förvaringsplats för flottans mindre båtar. Här ryms inte bara kungliga båtar, utan framför allt olika typer av fritidsbåtar, såväl ”gamlingar” av trä som plastbåtar. Båthallen hålls öppen hela sommarsäsongen av medlemmar i föreningen Veteranbåten.

Båthall 2
Eva Berglund-Thörnblom kikar  ut ur sin lilla kajuta. Foto: Fredrik Blomqvist, SMM.

Säsongen tjuvstartar redan nu på fredag den 24 maj i samband med Skärgårdsmässan, och då öppnar även museifartygen och caféet på isbrytaren Sankt Eriks akterdäck.

Fartygspiren öppnar 2013
Foto: Magnus Rydahl, SMM.


Även Dyktankhuset får en tydligare profil. Här pågår målning av skylt efter tillstånd av Kungliga Djurgårdsförvaltningen.

Dyktankhuset får sin skylt
Foto: Pernilla Flyg, SMM


Vill du veta mer om Galärvarvet, varför inte ta en guidad tur med hjälp av mobilen? Guiden finns i OnSpotStory App för iPhone, Android och för mobila webben (www.onspotstory.se).

Loading