Kulturarvsbloggen

Varv och hamnar, k-märkta fartyg och fritidsbåtar, fyrar och sjömärken.

Den klinkbyggda snipan var årets höjdare på båtmässan

Snipa på båtmässan 2014 Foto Eva Berglund Thörnblom

Visst väcks vårt habegär av en sån här båt?

Så har det varit båtmässa igen! Jag tog mig till Älvsjömässan både på onsdagen och på fredagen. Det roligaste är att det är där man träffar alla likasinnade. Alla vi båttokar strålar samman under en vecka i mars. Resten av året jobbar de olika föreningarna och sällskapen på olika håll. Under den stora båtmässan träffas man för att visa upp vad man gjort och för att umgås med människor som, precis som jag själv, älskar gamla båtar.

Jag kryssade mig väldigt snabbt fram genom stora mässhallen för att i alla fall ha gått igenom den innan jag slutligen fastnade i classichörnan. De stora plastbåtarna är inte vad som intresserar mig mest men mitt bland alla jättebåtar fanns en monter som drog mig till sig och som lockade in mängder av besökare. Det var båtbyggaren Anders Annell som visade upp sina nybyggda men traditionella träbåtar. Inget tvivel om att Anders båtar väcker känslor. Det klappades och smektes och beundrades. Mest spännande var en stor snipa som doftade av tjära och terpentin. Den var grov i formen och tillverkad med hjälp av yxa, precis som på den gamla goda tiden. Underbart.

Stefan Iwanowski på båtmässan 2014. Foto Eva Berglund Thornblom 

Så här glad var Stefan Iwanowski när han visade den stora snipmontern.

Efter den snabba rundan i A-hallen begav jag mig till "Classic boat show". Det är där alla är! Årets tema var Snipor i blandade former. Eftersom jag själv är väldigt förtjust i snipor älskade jag vad jag såg. Stora snipor, små snipor, ruffade snipor och öppna snipor. Alla sorter fanns representerade i årets veteranmonter. Mitt i utställningen hittade jag vännen Stefan Iwanowski. Stefan är aktiv i Heleneborgs båtklubb och en av de drivande, ideellt arbetande personerna bakom arrangemanget. Han berättade för mig att det inte på flera år varit ett så stort intresse för klassikerna. Just snipor tycks framkalla varma känslor hos båtfolket. Snipor som alltid funnits där runtomkring oss i båtklubbar och sommarvikar. På årets mässa lyftes de fram som de rariteter de är. Sniporna har sina rötter i en urgammal båtbyggartradition och är nog den mest klassiska båttypen som finns här hos oss.

Som en inramning till de vackra sniporna presenterade sig en mängd olika klubbar och sällskap med specialintresse för båtliv i alla dess former. I en av montrarna hittade jag Svenska skärgårdskryssarförbundet i en annan Museiföreningen Sveriges fritidsbåtar (som för övrigt numera kallar sig för Veteranbåtsföreningen, rätt och slätt). Överallt trevliga människor att prata med. Trött men lycklig lämnade jag mässan på fredagskvällen för vidare färd hemåt.

Loading